Elektrisch draaibedsysteem voorkomt fysieke slijtage

Elektrisch draaibedsysteem voorkomt fysieke slijtage

Veel werknemers binnen de gezondheids- en verplegingssector zijn vaak moe en hebben pijnklachten na het werk. Het aantal werknemers dat aan spier- en skeletaandoeningen lijdt, is stijgende. Met het oog op normverlaging en vergrijzing is dat ook niet zo vreemd. Het werk is fysiek zwaar en er worden steeds meer eisen gesteld aan zorg- en gezondheidswerknemers.

8. januari 2019

Door: Ergotherapeut, Pia Beck

Het is echter gezien de hoge mate van arbeidsgerelateerd letsel en het hoge ziekteverzuim moeilijk te begrijpen dat niet wordt gekeken naar de manieren waarop de werkomgeving in deze sector kan worden verbeterd. Steeds meer onderzoeken wijzen er namelijk op dat het gebruik van technologie in plaats van handmatige hulpmiddelen de werkomgeving kan verbeteren en fysieke slijtage kan verminderen.

Zorg aan het bed brengt een hoge werklast met zich mee

Verzorgingswerk aan het bed vormt een groot deel van de werkdag van vele werknemers in de gezondheidszorg. Dit werk is voor een heel groot deel de oorzaak van de fysieke belasting waar het personeel in de loop van de dag mee te kampen heeft. Vermindering van de fysieke werklast bij deze procedures draagt dat sterk bij aan een betere werkomgeving voor het personeel.

Maar zelfs in 2019 loopt de cultuur rond verplaatsing achter op de technologische ontwikkelingen. Wij accepteren nog steeds in veel te hoge mate dat fysieke slijtage van het bewegingsapparaat erbij hoort in de gezondheids- en verplegingssector. Maar waarom? De technologische ontwikkelingen van welzijnshulpmiddelen is zo ver ontwikkeld dat wij deze fysieke slijtage grotendeels kunnen voorkomen.

Maar we maken niet optimaal gebruik van de mogelijkheden. Net als bij de tillift in de jaren 80 bestaan er allerlei barrières tegen het invoeren van nieuwe technologie. Toch is het nodig dat het gebeurt als we fysieke slijtage, arbeidsgerelateerd letsel en ziekteverzuim bij werknemers willen terugbrengen. Dit wordt nu ondersteund door een nieuw evaluatierapport waarin het effect van elektronische draaibedsystemen is onderzocht.

Meer tijd voor zorg

De evaluatie, uitgevoerd door het Technologisch Instituut Denemarken, toont aan dat het invoeren van elektronische draaibedsystemen in de patiëntzorg leidt tot verminderde belasting, minder ziekteverzuim en een verbeterde werkomgeving voor het verplegend personeel. Dit betekent dat elektronische draaibedsystemen een preventief effect hebben op het gebied van achteruitgang bij werknemers.

Na het invoeren van VENDLET had geen van de werknemers pijn bij de zorg aan bed en waren ze geen van allen vermoeid. De invoering had ook een positief effect op het humeur en het welzijn van het personeel.

Dit is niet in de laatste plaats omdat voor verplaatsing en omdraaien in het bed geen krachtinspanning meer nodig was, maar ook omdat het personeel de patiënt een-op-een kon behandelen. Dit zorgde voor een minder drukke werkdag omdat het extra paar handen dat normaal nodig was bij de verplaatsing, voor andere doeleinden kon worden gebruikt.

Zowel de patiënten als het personeel beoordeelde dit als positief. Zij merkten namelijk dat ze beter contact met elkaar hadden. De relatie tussen patiënt en personeel werd minder belast en de patiënt kon meedoen aan de verplaatsing.

Ook de hogere zorgkwaliteit voor de patiënt werd door de deelnemende werknemers uitgelicht als waardevol voor de werkdag. Met minder pijn en vermoeidheid heb je immers meer energie over voor zorg.

 


 

Probeer VENDLET

Ben je er niet zeker van dat het VENDLET-systeem de juiste oplossing is voor de cliënt? Test het dan gratis uit.

Locatie waar het getest wenst te worden.