Verplaatsen zonder weefselschade

Verplaatsen zonder weefselschade

Een recente studie van de Universiteit Gent in België toont geen correlatie aan tussen de ontwikkeling van decubitus en het gebruik van VENDLET V5S. Het gebruik van VENDLET V5S voor herpositionering wordt integendeel geassocieerd met het behoud van een ongeschonden huid van de klant ten opzichte van manuele methoden. Het onderzoek toonde ook aan dat het gebruik van VENDLET V5S resulteerde in minder meldingen van arbeidsgerelateerde aandoeningen van het bewegingsapparaat (MSD's) en de efficiëntie van het personeel verhoogde ook.

9. augustus 2016

Manuele verplaatsingen geassocieerd met doorligwonden

Regelmatige, geïndividualiseerde herpositionering wordt erkend als efficiënt in het voorkomen van decubitus, en herpositionering wordt vaak erkend als zeer belangrijk voor zowel het comfort en het welzijn van bedlegerige patiënten als voor genezing en preventieve maatregelen. Maar herpositionering wordt echter vaak ook geassocieerd met negatieve effecten op de gezondheid van patiënten, zoals de ontwikkeling van decubitus door het schuiven.

En dit werd eerder bevestigd in de studie "Guidelines, Classification and Cross-over Research in order to Save Nurses Backs and Patients Skin" [Richtlijnen, classificatie en cross-over onderzoek om de rug van de zorgverlener en de huid van de patiënt te redden](2014), die werd uitgevoerd door de Nederlandse onderzoekers Nico Knibbe en Hanneke Knibbe. Dit is een kwestie van schuiven. Niet tussen de bedlegerige klant en het glijzeil, maar door het verplaatsen/schuiven en uitrekken in de huid en de onderliggende weefsellagen.

Op basis van deze bevindingen is deze nieuwe studie van de Universiteit Gent uitgevoerd om na te gaan of deze resultaten ook gelden voor mechanische verplaatsingen.

 

Een nieuwe studie verkent mechanische verplaatsingen

Naast de uitdaging van het schuiven, onderzocht de nieuwe studie uit Gent ook hoe mechanische verplaatsingen de zorgverleners fysiek beïnvloeden. Handmatige herpositionering en verplaatsingen kunnen belastend en zeer tijdrovend zijn voor het personeel, en is een van de belangrijkste redenen voor de ontwikkeling van arbeidsgerelateerde aandoeningen van het bewegingsapparaat, en de daaropvolgende arbeidsongevallen en ziektedagen.

Als zodanig, concentreerde de studie zich specifiek op de correlatie tussen het gebruik van een elektrisch herpositioneringssysteem, de VENDLET V5S, en

  • het voorkomen van huidproblemen en
  • de vermindering van de fysieke belasting van zorgverleners.

De studie, die plaatsvond gedurende 4 weken, werd uitgevoerd in twee Belgische verpleeghuizen op 13 bedlegerige patiënten en 35 zorgverleners, bestaande uit 16 verpleegkundigen en 19 verpleeghulpen. Het risico van de 13 klanten op het ontwikkelen van decubitus werd geëvalueerd met behulp van de Braden Scale. Ze werden van 12 tot 19 gerangschikt op deze schaal. Alle medewerkers zijn voor aanvang van de testperiode specifiek getraind in het gebruik van het VENDLET-systeem. 

 

VENDLET niet in verband met huidproblemen

De resultaten van de studie toonden aan dat het gebruik van de VENDLET V5S niet geassocieerd werd met de ontwikkeling noch met de verergering van decubitus, en dat vier gevallen van doorligwonden zelfs genezen zijn tijdens de vier weken van het gebruik van het VENDLET systeem.

De studie onderstreept dat er geen reden is om aan te nemen dat er een correlatie bestaat tussen mechanische herpositionering en de ontwikkeling van decubitus door schuifkrachten, wat anderzijds het geval was bij het gebruik van handmatige positioneringsmethoden en apparaten zoals glijzeilen.

De studie suggereert ook dat herpositioneringroutines, mechanisch of handmatig, het aantal decubitus incidenten niet alleen kan verminderen, maar moet worden gecombineerd met andere preventieve maatregelen.

 

Eenduidige vermindering van arbeidsgerelateerde aandoeningen van het bewegingsapparaat

Zoals verschillende andere studies al eerder hebben aangetoond, merkten zorgverleners in de Belgische verpleeghuizen ook dat ze minder spier- en skeletsymptomen hadden tijdens de herpositionering met VENDLET V5S in vergelijking met handmatig verplaatsen. Dit wordt verklaard doordat de herpositionering bijna moeiteloos verloopt met het geautomatiseerde herpositioneringssysteem.

De studie toonde ook aan dat de efficiëntie van het personeel in de twee verpleeghuizen is toegenomen door het gebruik van VENDLET V5S, omdat patiënten veilig kunnen worden verzorgd door één verzorger in plaats van twee, wat anders gebruikelijk was. Daardoor kwam er meer tijd vrij voor andere belangrijke zorgtaken.  

Over het geheel genomen toonde de studie aan dat de gezondheid en veiligheid van zorgverleners op het werk werd verbeterd door de arbeidsgerelateerde aandoeningen van het bewegingsapparaat te verminderen, maar ook dat het mechanische herpositioneringssysteem het risico op huidproblemen voor patiënten niet verhoogt.

 

Achtergrond

De studie is de masterproef van Elien Zwaenepoel, Universiteit Gent, Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. De thesis heeft als titel: "De haalbaarheid van het herpositioneren van patiënten met een automatisch draaisysteem bij de preventie van decubitus". 

Het proefschrift is uitgevoerd onder leiding en begeleiding van professor dr. Dimitri Beeckman van de Universiteit Gent, Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Dimitri Beeckman is hoogleraar huidintegriteit en klinische zorg. 

Nico Knibbe van het Nederlandse LOCOmotion Research heeft deelgenomen aan het opstellen en evalueren van de studie. LOCOmotion is een wereldwijd bekende en toonaangevende expert op het gebied van ergonomie in de gezondheidszorg.

 

Publicatie

Het British Journal of Nursing publiceerde in maart 2018 een artikel over de studie onder de kop: ”An automatic repositioning system to prevent pressure ulcers: a case series” [Een automatisch herpositioneringssysteem om decubitus te voorkomen: een reeks cases].

Auteurs van het artikel:

Elien Zwaenepoel, onderzoeker huidintegriteit en klinische verzorging, Universiteit Gent, België

Dimitri Beeckman, professor huidintegriteit en klinische verzorging, Universiteit Gent, België

Nico E Knibbe, onderzoeker, LOCOmotion Research, Bennekorn, Holland

Hanneke JJ Knibbe, onderzoeker, LOCOmotion Research, Bennekorn, Holland

Aanvaard voor publicatie: Februari 2018

 


 

Download PDF:

Zwaenepoel, 2017: The feasibility of repositioning patients with an automatic turning system in the prevention of pressure ulcer

Knibbe et al, 2018: An automatic repositioning system to prevent pressure ulcers: a case series

Knibbe et al, 2014: Prevention of Pressure Ulcers: Exploring the Influence of Nurses, Equipment and Working Techniques

 


 

Probeer VENDLET

Ben je er niet zeker van dat het VENDLET-systeem de juiste oplossing is voor de cliënt? Test het dan gratis uit.

Locatie waar het getest wenst te worden.