7 weken durende test met positieve resultaten

7 weken durende test met positieve resultaten

Vendlet's positioneringskussenserie LEJRELET, die bestaat uit 6 speciaal voor positionering ontwikkelde kussens, is 7 weken lang getest met positieve resultaten.

18. augustus 2017

De test, die tot doel had de eigenschappen van de kussens ter voorkoming van decubitus te onderzoeken, werd uitgevoerd in een zorginstelling in Berlijn, Zentrum für Beatmung und Intensivpflege (ZBI). En de resultaten waren positief! Geen van de 11 proefpersonen ontwikkelde decubitus tijdens de test, ondanks dat ze allen werden gecategoriseerd als risico om decubitus te ontwikkelen. Eén persoon had zelfs een reeds bestaande decubitus die tijdens de test genas. 

Achtergrond van de test

De beoordeling van de kussens in het verpleeghuis is gemaakt op basis van observaties door de zeer gespecialiseerde zorgverleners, verpleegkundigen en therapeuten van de zorginstelling. De observaties werden gemaakt op basis van een systematisch testplan en de uiteindelijke evaluatie van de kussens werd uitgevoerd door de wondexpert van de zorginstelling, Sebastian Kruschwitz.

De proefpersonen varieerden in leeftijd van 22 tot 83 jaar en hadden allemaal een beperkte mobiliteit. Alle 11 proefpersonen werden beoordeeld op het risico van het ontwikkelen van decubitus en hadden daarom preventieve maatregelen nodig.

Alleen uitgerust met de kussens uit de LEJRELET-serie hebben de zorgverleners in de zorginstelling de posities uitgevoerd die zij nodig achtten voor de individuele behoeften van de klant. Naast de preventie van decubitus werden de positioneringskussens ook getest met andere doelen voor ogen, zoals verlichting van de luchtwegen en zintuiglijke integratie en prikkels. Het zorgpersoneel voelde zich in staat om alle gewenste posities uit te voeren met de kussens uit de LEJRELET-serie.

 

Beter dan dekens en knuffels

Naast de preventieve eigenschappen van de kussens voor decubitus, constateerde het medisch personeel nog een ander positief effect, omdat het gebruik van de kussens ondanks de zomerse temperaturen tijdens de testperiode niet leidde tot een verhoging van het huidvocht van de klanten. Dit komt omdat de kussens zijn gemaakt van een materiaal dat warmte doorlaat, in tegenstelling tot wat vaak het geval is bij het gebruik van gewone kussens of kussens voor de positionering, omdat deze zijn ontworpen om u warm te houden.

De hoes van de kussens is ook zo ontworpen dat ze niet verschuiven of wegglijden als de klant eenmaal gepositioneerd is. Dit was ook een van de grote voordelen die de medewerkers van ZBI zelf hebben ervaren. De kussens bleven op de plek waar ze voor het eerst werden geplaatst en de positionering kon worden gehandhaafd zolang het zorgpersoneel dat nodig achtte. Het personeel wees er ook op dat de kussens zich aan het lichaam van de klant aanpasten, zonder hun positie en drukverlagende kwaliteiten te verliezen.

 

Onvoorwaardelijke aanbeveling van LEJRELET

De resultaten van de testperiode waren positief! De gecombineerde observaties van de medewerkers hebben geleid tot een duidelijke aanbeveling van de LEJRELET-kussens, die zij geschikt vonden voor zowel instellingen als thuiszorg. Vooral de positieve resultaten van de drukverlagende eigenschappen van de kussens en de eenvoudige bediening waren cruciaal voor de aanbeveling van het personeel.

Vijf duidelijke voordelen

  • Geen schade aan de huid van de klanten
  • Gemakkelijk te hanteren en aan te passen aan de klant
  • Ze glijden niet weg na plaatsing
  • Geen toegevoegde huidvochtigheid
  • Gemakkelijk te reinigen en te desinfecteren

 

Vele andere mogelijkheden dan enkel positionering

Ook al is de LEJRELET-serie speciaal ontwikkeld voor drukontlasting, zijn er toch nog vele andere toepassingsmogelijkheden. Zo heeft het zorgpersoneel van ZBI geëxperimenteerd De kussens werden bijvoorbeeld gebruikt voor zintuiglijke stimulatie, ondersteuning van de motoriek van de cliënt, verlichting van de ademhaling en de mobilisatie van de secretie. Als zodanig zijn veel verschillende positioneringsmethoden getest, waaronder de 30 graden zijwaartse positie, de 135 graden positie, de bobath-positie, volledige lichaamspositionering en nog veel meer.

Dit, in combinatie met de eigenschap van de kussens om niet weg te glijden, betekent dat ze kunnen worden gebruikt voor zowel decubituspreventie en -behandeling, hygiënische processen in bed en nog veel meer.

 

ZBI in het kort

Zentrum für Beatmung und Intensivpflege (ZBI) is een unieke zorginstelling in Stokower Bogen in Berlijn. De instelling is opgericht in 2006 en heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor klanten die zuurstoftherapie krijgen, klanten met behoefte aan intensieve zorg en klanten die in een vegetatieve staat of in een staat van minimaal bewustzijn verkeren. ZBI is vooral bekend om hun geïndividualiseerde behandelingen en het zeer geavanceerde gebruik van technologie.

 

LEJRELET in het kort

LEJRELET is een serie positioneringskussens ontwikkeld voor de bedlegerige klant. De kussens zijn ontwikkeld door fysiotherapeut Peter Maindal en zijn speciaal ontwikkeld om een eenvoudige en hanteerbare positionering voor het zorgpersoneel en de klanten te vergemakkelijken. De grootte en vorm van het kussen biedt een grote flexibiliteit en de individuele kussens kunnen voor meerdere doeleinden worden gebruikt - individueel of gecombineerd. De kussens zijn gemaakt van verschillende soorten schuim en hoezen met een uniek bekledingsmateriaal.


 

 

Ontvang 25 adviezen voor positionering!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en krijg 25 voorbeelden van positionering toegestuurd. Met deze 25 adviezen kunt u bij iedere cliënt gericht op zoek gaan naar de juiste manier van positioneren.