De voordelen van mechanische verplaatsing

De voordelen van mechanische verplaatsing

Als we het hebben over verplaatsing van patiënten in de gezondheidszorg, ligt de nadruk nog vaak op handmatige verplaatsing, ook al ligt binnen de gezondheidszorg de nadruk steeds meer op technologie en digitalisering. Er wordt geïnvesteerd in matten die registreren wanneer een patiënt valt, virtual-realitybrillen die de patiënt de indruk geven dat ze zich in een andere fysieke ruimte begeven, en intelligente luiers die meer waardigheid behouden bij incontinentie.

14. januari 2020

Door: Ergotherapeut, Pia Beck

Wat betreft verplaatsing lopen de ontwikkelingen nog wat achter. De vele spier- en skeletaandoeningen en arbeid gerelateerd letsel in de gezondheidssector worden vaak toegeschreven aan verkeerd gebruik van de beschikbare hulpmiddelen in plaats van dat wordt toegezien op gebruik van de juiste hulpmiddelen.

Want ook al is het lichaam een sterk middel, het is lang niet tegen alles bestand. Overbelasting in verband met tillen, trekken en duwen heeft een sterke uitwerking op het bewegingsapparaat. Mechanische wentelsystemen kunnen bijdragen aan vermindering van belasting van het personeel. Daarnaast hebben mechanische  wentelsystemen ook vele andere voordelen voor medewerkers, patiënten en de financiën in de gezondheidszorg.

Betere werkomgeving en meer werkplezier

Voor medewerkers die direct betrokken zijn bij verzorging en verpleging bij ziekenhuizen, verpleegtehuizen en instellingen kan mechanische verplaatsing bijdragen aan een verbetering van de werkomgeving. Dit personeel voert namelijk op een gewone werkdag vele (her)positioneringen en verplaatsingen uit en juist deze bewegingen (optillen, trekken en duwen) zijn belangrijke oorzaken van spier- en skeletaandoeningen.

Mechanische verplaatsing zorgt voor een betere werkomgeving en meer werkplezier o.a. omdat de medewerker minder blessures kan oplopen, fysiek minder belast wordt en het minder druk heeft. Door mechanische verplaatsing te gebruiken wordt fysieke slijtage voorkomen. Naast het verhelpen van de grote personeelstekorten in de zorg- en verplegingssector is het ook een investering in de werkomgeving en het werkplezier van de medewerkers. Het heeft namelijk een positieve uitwerking op het aanhouden en aantrekken van werknemers in de gezondheidssector.

Jongeren die een baan in de sector willen, zijn opgegroeid met technologie en verwachten dat deze in de praktijk wordt gebruikt. Daarom kan het afschrikkend werken dat de sector in werkelijkheid niet zo innovatief en toekomstgericht is en dat beperkt gebruik van technologie het werk zwaar en belastend maakt.

De cliënt voelt zich prettiger

Voor de cliënt kan handmatige verplaatsing onveilig en onprettig voelen – zeker voor cliënten met pijnklachten, oriëntatiestoornissen of cognitieve beperkingen. Veel cliënten ervaren mechanische verplaatsing als minder zwaar omdat er niet wordt getild of getrokken, niemand hen vastpakt en er geen plotselinge bewegingen zijn.

Het mechanisme wentelsysteem van VENDLET is bijzonder geschikt voor cliënten met dementie of pijnklachten, voor palliatieve zorg en voor immobiele en bariatrische cliënten.

De rustigere verplaatsing zorgt ook voor een betere psychische werkomgeving voor het personeel. Als de cliënt tijdens de verplaatsing rustiger is, krijgt het personeel minder te maken met weerstand bij de persoonlijke verzorging.

Er is maar één verpleger nodig voor verplaatsing

Het gebruiken van mechanische hulpmiddelen bij verplaatsingen heeft ook voordelen voor de efficiëntie. Verplaatsing met VENDLET is namelijk aanzienlijk minder ingewikkeld dan verplaatsing met handmatige hulpmiddelen. Dit betekent dat in veel situaties één werknemer voldoende is voor het verplaatsen van een cliënt. Op die manier hoeft er niet op een collega gewacht te worden. Dit bespaart tijd en geeft de collega de vrijheid om andere opdrachten uit te voeren. Eén verzorger per cliënt betekent ook dat u meer aanwezig kunt zijn voor de cliënt en dat u meer tijd over heeft voor zorg.

De technologie is er om te ontlasten en te helpen. Daarom is het belangrijk dat zorgprofessionals letten op de behoefte en beschikbaarheid aan hulpmiddelen, ook bij verplaatsingen! Dat is niet alleen nuttig voor de verpleger en zijn/haar collega's, maar ook voor de cliënten die graag mee willen helpen.

De voordelen van een elektrisch draaibedsysteem

VOOR DE PATIËNT

 • Minder zware verplaatsing
 • Minder kracht op de huid uitgeoefend
 • Minder wrijving
 • Voorkomen van doorligwonden
 • Beter contact met personeel
 • Rustige verplaatsing met gereguleerde snelheid

VOOR HET PERSONEEL

 • Minder fysieke belasting
 • Beter psychische werkomgeving
 • Beter fysieke werkomgeving
 • Minder pijn
 • Minder vermoeidheid na het werk
 • Hoger comfort
 • Onafhankelijkheid van collega's
 • Meer tijd voor zorg

VOOR DE SAMENLEVING

 • Financiële besparingen
 • Snel rendement
 • Verhoogde efficiëntie
 • Stimulering van werving in de gezondheidssector
 • Tevreden medewerkers
 • Behoud van personeel in de gezondheidssector

  


  

Probeer VENDLET

Ben je er niet zeker van dat het VENDLET-systeem de juiste oplossing is voor de cliënt? Test het dan gratis uit.
Vul hieronder het formulier in en laat één van onze adviseurs contact met je opnemen.

Locatie waar het getest wenst te worden.