Micropositionering

Micropositionering

Mensen die redelijk mobiel zijn, veranderen de hele nacht door gemiddeld om de tien minuten van positie. Dat komt doordat het lichaam grote of kleine positiewijzigingen nodig heeft met het oog op de bloeddoorstroming, het comfort, de drukverdeling, de ademhaling, enz. Maar ook minder mobiele personen en mensen met verminderde sensorische functies moeten in de loop van de nacht van positie veranderen. Dat is belangrijk om doorligwonden te voorkomen en meer comfort te bieden.

24. februari 2020

Door: Fysiotherapeut, Peter Maindal

Wat is micropositionering?

Recent onderzoek op dit gebied toont aan dat micropositionering van groot en doorslaggevend belang is om doorligwonden te voorkomen. Bedlegerige mensen die ’s nachts vaak een beetje van positie veranderen, vertonen namelijk een veel kleiner risico om doorligwonden te ontwikkelen dan bedlegerige personen die helemaal stil liggen.

Micropositionering heeft daarom tot doel om een persoon frequent en discreet van positie te laten veranderen. Als de desbetreffende persoon op zijn rug ligt, wordt een klein orthopedisch kussen beurtelings aan beide zijden onder bijvoorbeeld de schouder en de heup aangebracht. In zijligging kunnen microbewegingen opgewekt worden door beurtelings een klein orthopedisch kussen onder het abdomen van de persoon te schuiven en weer weg te halen.

Het gaat er dus niet altijd om dat de persoon in een zijligging van 30° moet liggen of met een 30° verhoogde rugsteun moet worden gepositioneerd. Uit het onderzoek blijkt dat kleine wijzigingen van de positie ook een goed effect kunnen hebben en efficiënt kunnen zijn bij de strijd tegen doorligwonden. Kleine veranderingen van positie hebben tegelijkertijd het voordeel dat ze normaal gesproken discreter zijn en kunnen worden uitgevoerd zonder de betrokken persoon te wekken. Zo kan de persoon beter slapen, wat zeer belangrijk is voor het algemene gezondheidsbeeld.

In deze video ziet u een voorbeeld van micropositionering:

 

 

Getest met goede resultaten

Om micropositionering tot stand te brengen, hebben we  een bijzonder orthopedisch kussen ontwikkeld, dat we LEJRELET Oval genoemd hebben. 

Tijdens de ontwikkeling is dit kussen onder andere getest bij meerdere cliënten in een hospice, waarna Anette, de fysiotherapeut, tot de volgende conclusie kwam:

”LEJRELET Oval is echt handig om mee te werken. In tegenstelling tot veel andere orthopedische kussens blijft LEJRELET Oval liggen waar het is neergelegd. De sloop heeft voldoende wrijving, waardoor hij eenvoudig te verplaatsen is, maar tegelijkertijd niet wegglijdt. Het is heel vernuftig. Daar komt nog bij dat de vorm zich aan de individuele persoon aanpast en stabiele positionering biedt. Onze tests hebben ook aangetoond dat de micropositionering met LEJRELET Oval voldoende is.”

LEJRELET Oval is ook in een verpleeghuis getest. Fysiotherapeute Michelle vertelt hierover het volgende:

”Onze mobiliteitsbegeleiders zijn zeer tevreden over LEJRELET Oval. Ze zijn heel erg onder de indruk van het kussen, vooral omdat het weinig kracht kost om ermee te werken. De bewoners worden slechts heel even of helemaal niet wakker als de positionering wordt aangepast.” Verder benadrukt ze dat het oppervlak van het kussen goed ademt, zodat er geen vocht gevormd wordt.

Het verpleeghuis beschrijft twee gevallen waarin ze bijzonder veel voordeel van LEJRELET Oval hadden. Het eerste geval betrof een terminaal zieke man, die slechts in één bepaalde houding kon liggen vanwege pijn en contracturen in de onderste ledematen. Hij was moeilijk te positioneren en er was een hoog risico op doorligwonden. Met LEJRELET Oval kon hij pijnloos gepositioneerd worden en werden doorligwonden vermeden. Ook hoefde hij niet op een wisseldrukmatras te worden gelegd.

Het tweede geval, ook in een verpleeghuis, betreft een vrouw die ALLEEN op haar rug wilde liggen. Dit brengt een verhoogd risico op doorligwonden met zich mee, maar dankzij kleine veranderingen van positie met LEJERELET Oval konden doorligwonden worden voorkomen, terwijl de vrouw kon blijven liggen zoals ze graag wilde.

Onze tests hebben aangetoond dat micro-ondersteuning met LEJRELET Oval voldoende is.

Anette, Fysiotherapeut

Andere toepassingen

LEJRELET Oval kan voor veel meer worden gebruikt dan alleen micropositionering. Hij kan onder meer gebruikt worden:

  • als elleboogbescherming bij een armsteun of tafel, 
  • als steun voor de lendenen of de rug, 
  • om ruimte te creëren tussen de arm en de borstkas in zijligging, 
  • tussen de knieën of de voeten
  • ter ontlasting van weefselbeschadiging aan het oor

Het aantal toepassingen is praktische onbeperkt.

Meer over LEJRELET Oval

LEJRELET Oval is samengesteld uit dezelfde hoogkwalitatieve materialen als de andere LEJRELET-producten. 

Het kussen bevat visco-elastisch schuimgranulaat, wat zorgt voor een groot ondersteunend oppervlak, goede drukontlasting en veel comfort voor de bedlegerige cliënt.

De sloop voelt aangenaam aan de huid en glijdt niet op de onderlaag. De sloop kan in twee richtingen gestrekt worden, wat belangrijk is voor een optimale werking van het visco-elastische schuim. Verder is de sloop:

  • waterdicht
  • ademend
  • antibacterieel
  • antislip

 


 

 

Ontvang 25 adviezen voor positionering!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en krijg 25 voorbeelden van positionering toegestuurd. Met deze 25 adviezen kunt u bij iedere cliënt gericht op zoek gaan naar de juiste manier van positioneren.