Positionering van het onderlichaam

Positionering van het onderlichaam

Er zijn cliënten die gewassen worden in bed, deze groep cliënten is vaak onbeweeglijk en cognitief niet sterk. Daarom vergen deze taken meestal twee zorgmedewerkers, één die de cliënt vasthoudt en één die de zorgtaken doet. Dit resulteert in een slechte werkomgeving voor zowel de zorgmedewerkers als de cliënt.

14. april 2021

Door: Ergotherapeut, Pia Beck

Het wassen van een cliënt kan mentaal en fysiek uitdagend zijn voor de zorgmedewerkers. Naast het wassen moet de cliënt stabiel worden gehouden, bijvoorbeeld in een zijligging.

Daarnaast komt het voor dat bepaalde cliënten lastig cognitief te benaderen zijn door bijvoorbeeld dementie. Hierdoor kan het lastig voor de cliënt zijn te begrijpen wat er precies gebeurt. Daarom kan de cliënt zich fysiek en verbaal agressief gedragen, wat de zorgtaken belemmert.

Niettemin is de persoonlijk verzorgen een handeling die zorgmedewerkers meerdere keren per dag moeten herhalen. En met bovenstaande in het achterhoofd, worden deze taken zwaarder en zwaarder en wordt er meer van uw lichaam gevraagd.

Een manier om het werk met de persoonlijke zorg te verlichten is door het gebruik van positionering. Positionering kan de werkomgeving verbeteren en tegelijkertijd ervoor zorgen, dat de cliënt stabiel, veilig en comfortabel ligt.

Een voorbeeld van zo’n positionering zou zo uit kunnen zien:

De positionering gezien van achteren
De positionering gezien van achteren
De positionering gezien van voren
De positionering gezien van voren

Om voor de hygiëne van het onderlichaam deze stabiele positionering te maken, worden de benen van de cliënt op een vormvast positioneringskussen – LEJRELET Pad High geplaatst. Dit kussen 15 cm hoog, wat zorgt voor dat de heup in een neutrale positie is, Het bekken van een volwassen persoon is namelijk 30 cm van bot tot bot. Het kussen is speciaal ontworpen voor de steun van het been.

Vervolgen wordt de LEJRELET Wedge achter de rug van de cliënt geplaats, waardoor de cliënt stabiel op de zij ligt. Indien nodig kan er ook nog een LERJELET Wedge aan de voorkant worden geplaats waardoor de cliënt ook niet op de buik terecht kan komen.

De positionering zorgt voor een stabiele en aangename houding voor de cliënt en waardoor de verzorging goed kan gebeuren.

 


 

 

Ontvang 25 adviezen voor positionering!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en krijg 25 voorbeelden van positionering toegestuurd. Met deze 25 adviezen kunt u bij iedere cliënt gericht op zoek gaan naar de juiste manier van positioneren.