Verplaatsing met focus op de lichaamsafbakening

Verplaatsing met focus op de lichaamsafbakening

Clienten die cognitief zwakker zijn, moeite hebben met afbakenen van lichaamsgrenzen of lichamelijk & geestelijk ongevoeligheid ervaren kunnen onzeker zijn tijdens het verplaatsen. Deze groep cliënten kan behoefte hebben aan lichaamsafbakening of tactiele stimuli.

21. april 2021

Door: Ergotherapeut, Pia Beck

Het zijn vooral cliënten met dementie, ontbreken van gevoelens of andere cognitieve uitdagingen, die zich bij verplaatsing of omkering in het bed onzeker voelen. Om deze cliënten een gevoel van zekerheid te geven, kan het een voordeel zijn speciale focus te hebben op lichaamsafbakening en tactiele stimuli, wat rustgevend kan werken.

Een manier om dit te doen is door het gebruiken van een cylindergevormd postioneringskussen zoals LEJRLET Tube 125, en deze bovenop de cliënt te plaatsen, voor er begonnen wordt met de verplaatsing. Daarmee zijn de armen geactiveerd en de cliënt kan de tactiele stimuli de hele weg naar beneden langs het lichaam voelen.

De verplaatsing geïllustreerd in 3 stappen, zal er daarmee zo uit zien:

Step 1: Place the cushion on top of the client
Step 2: Let the client hug the cushion
Step 3: Turn the client to the side.

Gebruik geschikt positionerings materiaal

Om ervoor te zorgen dat de cliënt het volle effect van de tactiele stimuli krijgt, is het belangrijk een positioneringskussen te gebruiken met een bepaald gewicht. Is het positioneringskussen te licht, dan bestaat het risico dat het kussen zich tijdens de verplaatsing zal kunnen verschuiven, in plaats van dat deze samen met de cliënt mee omgekeerd word.

Daarnaast is het ook belangrijk een positioneringskussen te gebruiken met een bepaalde stabiliteit, zodat de vulling in het kussen zich niet verplaatst als de cliënt het kussen gaat omarmen. Als het kussen boven op de cliënt geplaatst wordt en daarbij met de cliënt omkeert, helpt het de cliënt tijdens de hele verplaatsing een lichaamsafbakening te geven. Dit effect verdwijnt als het positioneringskussen te licht is, of als de vulling verschuifbaar is, zodat het bij aanraking of beweging wegglijdt.

Deze verplaatsingsmethode kan gebruikt worden voor

  • Cliënten, die cognitief uitgedaagd zijn
  • Cliënten met dementie
  • Cliënten met ontbreken van gevoelens
  • Cliënten, die onzeker en onrustig zijn

 


 

Heb je behoefte aan meer vakkennis?

Meld je dan aan voor e-mailservice van Vendlet, waarmee we voortdurend vakkundige artikels en video’s met tips en inzichten versturen.