Vier tips voor een goede nachtrust

Vier tips voor een goede nachtrust

Bij het voorkomen van dingen als doorligwonden raakt het garanderen van een goede nachtrust voor de patiënt vaak uit het oog verloren. Dit gebeurt niet met kwade bedoelingen, maar omdat slaap al vele jaren lang niet als belangrijk wordt gezien. De wetenschap is hier verandering in aan het brengen, want hoe meer we te weten komen over slaap, hoe meer wij beseffen hoe belangrijk goede slaap is.

21. oktober 2019

Door: Ergotherapeut, Pia Beck

Daarom is slaap belangrijk

Wij moeten voldoen aan allerlei eisen op het werk en in ons sociaal leven. Daarom is slaap voor veel mensen van ondergeschikt belang geworden. Dit is eigenlijk heel slecht. Slaap is namelijk buitengewoon belangrijk voor ons lichaam en niet in de laatste plaats onze hersenen. Dit geldt niet alleen voor de patiënten die wij als professionele zorgverleners verzorgen.

Als we slapen, doorlopen wij vier slaapstadia die elk hun eigen nut dienen. In het bijzonder de diepe slaap is belangrijk voor ons, omdat onze hersenen in die fase afvalstoffen verwijderen.

Als we niet genoeg diepe slaap krijgen, raken afvalstoffen opgehoopt in de hersenen. Dit zorgt ervoor dat de hersenen langzamer reageren, dat ons geheugen achteruit gaat en dat wij over het algemeen minder presteren dan normaal. Dit gaat ten koste van ons functioneren, maar ook, nog belangrijker, van onze gezondheid.

Uiteindelijk kan slechte slaapkwaliteit leiden tot vermindering van ons immuunsysteem en ernstige aandoeningen als overgewicht, vaatziektes en stress veroorzaken. Onderzoek wijst er bovendien op dat mensen die 's nachts werken, 5-7 jaar korter dan anderen leven.

Zo bent u zeker van goede slaapkwaliteit

Slaap is belangrijk voor de patiënten voor wie u elke dag zorgt. Maar het kan lastig zijn om te bepalen of een patiënt voldoende slaap heeft gehad, want ook al slapen ze vele uren, het is niet zeker of ze goed hebben geslapen.

Daarom is het belangrijk om bij de patiënt te controleren of hij voldoende goed slaapt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de patiënt alweer slaapt voordat hij de ontbijttafel heeft gehaald of dat hij vaak indut in zijn leunstoel.

Om de slaapkwaliteit van de patiënt te verbeteren moeten de beste voorwaarden voor een goede nachtrust worden gecreëerd. Daarbij moet worden gelet op stoorzenders als licht, warmte, lawaai en dergelijke.

Hier volgen daarom vier tips voor een goede nachtrust:

1. Zorg ervoor dat het donker is op de plek waar de patiënt slaapt

Licht van lampjes en schermen moet vóór en tijdens de slaap worden gedoofd. Licht van schermen als tablets en tv's werkt hetzelfde als zonnestralen als de zon opkomt: de hersenen krijgen de indruk dat het dag is. Daarom moet alle licht uit. De patiënt die in het donker bang is, moet geleidelijk gewend worden aan slapen met het licht uit. Eventueel is een nachtlamp weg van het bed een optie.

2. Zorg voor stabiele ligging

De patiënt moet goed liggen om goed te kunnen slapen. Daarom moet voor een stabiele ligging worden gezorgd waardoor de patiënt zich veilig en ontspannen voelt. Hiervoor moeten de juiste materialen worden gebruikt, die niet alleen zorgen voor een stabiele ligging, maar ook voorkomen dat de patiënt het te warm krijgt of op een andere manier last krijgt.

3. Zorg ervoor dat de nachtrust niet wordt verstoord

Kunt u voorkomen dat de deur naar het vertrek van de patiënt open blijft staan? Gaat u 's nachts vaker dan nodig is bij de patiënt kijken? Doet u dat voor uzelf of voor de patiënt? Al deze kleine verstoringen in de loop van de nacht kunnen de slaapkwaliteit van de patiënt verminderen. Als de patiënt in de diepeslaapfase wordt verstoord, bestaat het risico dat de hersenen onvoldoende worden verschoond.

4. Middagdutje en verveling

Gaan liggen en gaan slapen is de gemakkelijkste reactie op verveling in de loop van de dag. Maar als u merkt dat een patiënt 's nachts niet kan slapen, kan het nodig zijn om de middagdutjes te beperken. Middagdutjes mogen niet ten koste gaan van de nachtrust.

Er kunnen vele andere oorzaken zijn van slechte slaapkwaliteit. Voor elke patiënt afzonderlijk moet worden bekeken welke factoren kunnen worden veranderd om voor een betere nachtrust te zorgen.

 


 

 

Ontvang 25 adviezen voor positionering!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en krijg 25 voorbeelden van positionering toegestuurd. Met deze 25 adviezen kunt u bij iedere cliënt gericht op zoek gaan naar de juiste manier van positioneren.