Wat is goed positioneren?

Wat is goed positioneren?

Positioneren is van groot belang voor bedlegerige patiënten en voor de kwaliteit van zorg. Helaas, zijn veel mensen die niet goed weten dit toe te passen.

14. april 2020

Door: Fysiotherapeut, Peter Maindal

Er is geen eenduidig antwoord op wat goede positionering is. Dit wordt altijd bepaald door de situatie. De vraag is dus, wat wil je bereiken met het positioneren?

In de vorige artikelen wordt gesteld dat positioneren in veel situaties, zoals druk of pijnverlichting, kan worden gebruikt om veiligheid en comfort te creëren in verband met  onderzoeks- of hygiënische situaties.

Het doel van positioneren

Bieden van comfort of stabiliteit

Drukvermindering voor bepaalde delen van het lichaam of ondersteuning voor het gehele lichaam.

Verminderen van pijn

Creëren van een goede houding voor de ademhaling

Houding voor procedures als hygiënische verzorging op bed ondersteunen.

Ter ondersteuning van misvorming

  

Veel verschillende typen kussens en technieken kunnen gebruikt worden voor het positioneren, echter één ding is van belang in alle situaties: stabiliteit!

Stabiliteit

Een belangrijk uitgangspunt om een veilig en comfortabel gevoel te creëren is stabiliteit. Probeer bijvoorbeeld eens om met gesloten ogen op één been te staan op een zacht oppervlak. De meeste mensen zullen gebrek aan veiligheid en comfort ervaren. Tegelijkertijd zal er een gevoel zijn van spanning en concentratie. Je zal je blijven concentreren op het evenwicht omdat het lichaam niet stabiel is.

Het moment dat u beide benen gebruikt voor ondersteuning, wordt de stabiliteit verhoogd en wordt het lichaam minder gespannen. Als u zich dan in de lopende / staande positie plaatst, wordt het ondersteuningsoppervlak verhoogd, wat leidt tot grotere stabiliteit.

Als u in een stoel zit met armleuningen en rugleuning, wordt het steunoppervlak en de stabiliteit verder verhoogd. Zo krijgt u de basis voor meer comfort, veiligheid en ontspanning.

De exacte zelfde situatie is van toepassing bij het liggen. Probeer eens met je armen langs je lichaam op de vloer te liggen. Dit voelt veilig en stabiel. Draai vervolgens op je zij met je benen uitgestrekt en probeer je armen langs het lichaam te houden. De meeste zullen dit ervaren als onstabiel, onzeker en niet erg comfortabel.

Als de schouderbladen de vloer raken, is de stabiliteit een beetje verhoogd en het comfort beter. Als de benen gebogen zijn, wordt de stabiliteit aanzienlijk verhoogd en de positie wordt zo veel comfortabeler en veilig ervaren. Dit komt vooral omdat het ondersteuningsoppervlak en de stabiliteit verhoogd zijn.

De basis voor goede positionering draait dus om het creëren van stabiliteit voor bedlegerige patiënten. Stabiliteit wordt gewaarborgd door het steunoppervlak zo groot mogelijk te maken. Dit gebeurd door de manier waarop bedlegerige patiënt wordt gepositioneerd en door middel van geschikte positionerings-kussens.

Wanneer u een bedlegerige patiënt stabiel positioneert, creëert u de basis voor deze persoon om zich veilig te voelen. Als de patiënt zich veilig voelt, voelt hij zich ook meer ontspannen. Als de persoon zich ontspannen voelt, wordt de spierspanning en onrust verminderd, wat weer de basis vormt voor betere ontspanning en slaap.

Hou het eenvoudig

Helaas wordt positioneren vaak gezien als iets speciaals en moeilijks. Dat is jammer want hierdoor is positionering geen natuurlijk proces geworden tijdens het zorg verlenen.  

Als je focust op het creëren van stabiliteit en een groter ondersteuningsvlak, zul je in de meeste gevallen een goede, veilige en succesvolle positie kunnen creëren voor de cliënt.

Door met goede en geschikte positioneringskussens te werken, wordt het positioneren gemakkelijker en kan er een groot verschil maken voor de cliënt.

Het hoeft niet erg geavanceerd te zijn. Door te focussen op stabiliteit kom je heel ver. 

 


 

 

Ontvang 25 adviezen voor positionering!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en krijg 25 voorbeelden van positionering toegestuurd. Met deze 25 adviezen kunt u bij iedere cliënt gericht op zoek gaan naar de juiste manier van positioneren.