Weten we genoeg over positioneren?

Weten we genoeg over positioneren?

Positioneren wordt vaak beschreven als ingewikkeld en iets wat alleen experts doen. Dat is jammer omdat positioneren geen specialistische kennis en of training vereist.

11. augustus 2020

Door: Fysioterapeut, Peter Maindal

Er lijken wat bezwaren te bestaan over positioneren. Dat is erg jammer omdat positioneren veel voordelen heeft  voor zowel de bedlegerige cliënt als de zorgverlener.

Daarom is opheldering nodig, om positioneren een natuurlijk onderdeel van de dagelijkse zorg te maken.

Wat is positioneren?

Dat is misschien een voor de hand liggende vraag, maar je kunt er op verschillende manieren naar kijken. Ik zou het beschrijven als de manier waarop je in bed ligt. 

Kortom, de manier waarop bedlegerige mensen in bed worden gelegd is een vorm van positioneren, ook zonder dat daar kussens, pads of wedges bij worden gebruikt. 

Wat is het doel van positioneren?

Bij het werken met positioneren moet vanaf het begin het doel duidelijk zijn. Er kunnen verschillende redenen zijn om bezig te zijn met positioneren. Dit kan comfort zijn maar ook het creëren van stabiliteit. Het kan lokale drukverlaging geven of ondersteuning bieden voor het gehele lichaam. Het kan ook gebruikt worden om pijn te verminderen of om een betere houding te creëren voor ademhaling. Tenslotte kan het doel van positioneren zijn om de cliënt te verzorgen op bed.

Er zijn veel verschillende redenen voor positioneren en in veel gevallen zal er een combinatie van verschillende redenen zijn. Al met al gaat het om de beste zorg en comfort voor bedlegerige cliënten.

Redenen voor positioneren

  • Bieden van comfort of stabiliteit
  • Drukvermindering voor bepaalde delen van het lichaam of ondersteuning voor het gehele lichaam.
  • Verminderen van pijn
  • Creëren van een goede houding voor de ademhaling
  • Houding voor procedures als hygienische verzorging op bed ondersteunen.
  • Ter ondersteuning van misvorming
  • Ter ondersteuning bij circulatoire problemen of oedemen

  

Positioneren is van doorslaggevend belang, niet alleen voor het welzijn en het comfort van bedlegerige cliënten maar vooral ook voor behandelings- of genezingsprocessen. Onvoldoende positioneren kan impact hebben op de ziekteprogressie en de behoefte aan positionering moet daarom altijd zorgvuldig beoordeeld worden.

Daarom moet het positioneren van bedlegerige cliënten een focusgebied zijn in lijn met wonden, incontinentie en voeding!

 


 

 

Ontvang 25 adviezen voor positionering!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en krijg 25 voorbeelden van positionering toegestuurd. Met deze 25 adviezen kunt u bij iedere cliënt gericht op zoek gaan naar de juiste manier van positioneren.