Veelgestelde vragen over LEJRELET

Waar is de bekleding van de positioneringskussens van gemaakt?

De bekleding van de positioneringskussens is gemaakt van een materiaal genaamd Polyurethaan gecoat polyester, een lichte polyesterstof met een brandvertragende polyrethaancoating aan beide zijden, die vervolgens wordt behandeld met een waterafstotend middel.

Wat zit er in de LEJRELET kussens?

LEJRELET Tube 125Tube 250, Pad Low en Oval zijn allemaal gevuld met 100% visco-elastisch schuim. Het is drukverlagend, zorgt voor een groot steunvlak en een hoog comfort omdat de vulling zich in de gewenste positie vormt.

LEJRELET Wedge en Pad High zijn beide gemaakt met een kern van polyrethaanschuim, dat aan de buitenkant bedekt is met 2 cm visco-elastisch schuim. Deze combinatie geeft het driehoekig kussen een goede stabiliteit en stevigheid, evenals een effectieve drukverlagende eigenschap.

Kan ik de bekleding van de LEJRELET kussens eraf halen?

Nee, dat kun je niet. De bekleding is aan elkaar gelast of genaaid. Het enige model met rits in de bekleding is LEJRELET Pad High. Er zit een rits in dit kussen vanwege een ontwerpoverweging. De bekleding is niet bedoeld om eraf te halen en we verkopen geen extra bekleding apart voor dit kussen.

Kan ik een gewone kussensloop voor de kussens gebruiken?

We raden je aan de kussens niet in een kussensloop te doen, omdat dit de antislip- en ademende eigenschappen van de kussens vermindert, hetgeen kan leiden tot ophoping van warmte en het ontwikkelen van maceratie. Eventuele plooien in een kussensloop verminderen ook de drukverlagende eigenschappen van positioneringskussens. Bovendien is de bekleding van de LEJRELET kussens rekbaar in alle richtingen, waardoor het schuim optimale verlichting biedt. Als je kussenslopen gaat gebruiken, verlies je veel van deze effecten!

Hebben de LEJRELET kussens antislip?

Ja, dat hebben ze. De bekleding van de positioneringskussens glijdt niet over het laken. Dit zorgt ervoor dat de positionering stabiel blijft en dat de cliënt in de gewenste positie blijft liggen, ook nadat je vertrokken bent.

Hoe kunnen de positioneringskussens zowel waterdicht als ademend zijn?

Waterdichte/ademende membranen, waarvan de LEJRELET bekleding is gemaakt, hebben microscopische poriën die te klein zijn voor vaste watermoleculen (water) om door te dringen, maar groot genoeg om watermoleculen in gasvormige vorm (waterdamp) door te laten. Bij het zweten zal de vochtige lucht die het lichaam afgeeft dus in staat zijn om door de poriën in de bekleding te komen, maar als je water op het kussen giet, zal dit niet doordringen.

Wat betekent het dat de bekleding van de LEJRELET kussens biocompatibel is?

Dat betekent dat de bekleding van de LEJRELET kussens voldoet aan ISO 10993-5. Dit betekent dat de bekleding niet schadelijk is voor de huid en dus geschikt is voor verzorgingssituaties.

Wat betekent het dat de bekleding van de positioneringskussens Oeko-tex, class 1 is?

Dit betekent dat de bekleding geen stoffen bevat die kankerverwekkend, hormoonverstorend of op een andere wijze schadelijk voor de gezondheid zijn.

Wat betekent het dat de bekleding van de LEJRELET kussens brandvertragend is?

De bekleding van de positioneringskussens is getest met betrekking tot de 2 normen (BS 7175 en EN 597) die situaties beschrijven waarin brand kan ontstaan. Op basis van deze tests kan worden aangetoond dat de bekleding bestand is tegen het laten vallen van een sigaret of een brandende lucifer zonder dat de bekleding begint te branden.

Wat betekent het dat de bekleding van de positioneringskussens antibacterieel behandeld is?

Dit betekent dat het wordt behandeld met een stof die voorkomt dat bacteriën zich op het oppervlak plaatsen en groeien. Dit is vooral gunstig in zorgsituaties.

Wat betekent het dat de bekleding van de LEJRELET kussens huisstofmijtdicht is?

Dit betekent dat de structuur van de bekleding zo dicht is dat huisstofmijt niet in het kussen kan doordringen. De bekleding van de positioneringskussens is dus niet behandeld tegen huisstofmijt.

Hoe maak ik de LEJRELET kussens schoon?

LEJRELET kussens kunnen worden afgenomen met zeepwater en desinfecterende vloeistoffen of worden overgoten met kokend water. We adviseren het kussen niet in de machine te wassen, omdat het water kan binnendringen bij de stiksels, waardoor het drogen van het schuim lang duurt.

Kan ik de LEJRELET kussens in de machine wassen?

We adviseren het kussen niet in de machine te wassen, omdat het water kan binnendringen bij de stiksels, waardoor het drogen van het schuim lang duurt.

Mogen de positioneringskussens voor meer cliënten gebruikt worden?

Ja. De positioneringskussens worden behandeld met een antibacterieel middel en kunnen worden afgeveegd met zeepwater of desinfecterende vloeistoffen wanneer ze moeten worden gereinigd. Dit maakt ze geschikt voor situaties waar lichaamsvloeistoffen op de kussens terecht kunnen komen. Als de positioneringskussens tussen gebruik goed worden gereinigd, kunnen ze ook voor meerdere cliënten worden gebruikt - net als bij matrassen die ook steeds opnieuw worden gebruikt.

Welke kussens kan ik gebruiken voor weefselverlichting?

Al onze positioneringskussens hebben weefselverlichtende eigenschappen. Je kunt daarom al onze positioneringskussens gebruiken voor verschillende soorten weefselverlichting. Welk kussen je moet gebruiken, hangt af van de positie van de drukwond of weefselschade, evenals de mobiliteit van de cliënt. In deze video zie je verschillende voorbeelden van weefselverlichtende positioneringen.

Welke positioneringskussens kan ik gebruiken om een knieknik te maken?

We raden je aan om knieknik te maken met positioneringskussens in plaats van de mogelijkheden van het bed te gebruiken, omdat de afmetingen voor de knieknik van het zorgbed zelden geschikt zijn voor de individuele cliënt, omdat de kniesteun zelden precies daar zit, waar de de knie van de cliënt buigt. We raden je aan LEJRELET Pad high en LEJRELET Wedge te gebruiken voor het vormen van een knieknik.

Welke positioneringskussens kan ik gebruiken bij het wassen van het onderlichaam?

Om de best mogelijke ruimte te creëren tijdens het wassen van het onderlichaam, kun je de positioneringskussen LEJRELET Pad High gebruiken. Dit positioneringskussen is speciaal ontworpen om het heupgewricht van de cliënt te laten  ontspannen wanneer het been op het kussen wordt geplaatst. Als een cliënt problemen heeft om stabiel te liggen of de neiging heeft heftige reacties te vertonen, kan LEJRELET Pad High worden gecombineerd met CAMP WEDGE.

Bestaat er bewijs van de drukverlagende eigenschappen van de kussens?

Bij Vendlet ApS zijn we van mening dat er altijd een evidence-based uitgangspunt moet zijn bij wat we doen.  Als we op deze manier naar weefselverlichting kijken, wordt ook duidelijk hoe onverstandig het is dat de gezondheidspraktijk vaak dekbedden en kussen voor positionering en weefselverlichting gebruikt . GELUKKIG is er bewijs voor onze positioneringskussens. Ze zijn getest door een Duits zorgcentrum dat gespecialiseerd is in weefselschade.