Overgewicht en Obesitas

Overgewicht en Obesitas

De groep mensen met overgewicht vormt een steeds groter probleem. Met andere woorden: het aantal mensen met ernstig overgewicht neemt toe. Er komen steeds meer cliënten met obesitas. Er worden veel benamingen gebruikt maar wat betekenen deze verschillende woorden eigenlijk?

17. juli 2014

Door: Ergotherapeut, Pia Beck

Er heerst vaak twijfel bij verzorgerden wanneer zij een cliënt hebben met een verhoogd lichaamsgewicht voor wie ze zorg nodig hebben. Meerdere malen heb ik het als een obstakel ervaren om een cliënt met overgewicht te verzorgen. Dit resulteert vaak in een ethisch dilemma voor de verzorgers.

In verband met mijn opleiding in obesitas, ervaar ik vaak dat de deelnemers deze groep cliënten met veel verschillende worden omschrijven. Sommige gebruiken professionele termen zoals "De patiënt die ik bezoekt, is dik" of "De patiënt heeft overgewicht, eigenlijk ernstig overgewicht" of "Er zijn twee bariatrische patiënten op mijn route". Anderen gebruiken minder professionele termen, zoals "We hadden een grote teddybeer" of "De patiënt was zo groot als een paard".

Bij het beschrijven of vermelden van mensen met ernstig overgewicht worden veel termen gebruikt, sommige zijn meer weloverwogen dan anderen. Dit kan het gevolg zijn van een onzekerheid over wat de termen eigenlijk betekenen.

Is Body Mass Index genoeg?

Bij de classificatie in hoeverre een persoon overgewicht heeft of obese is, wordt de formule voor Body Mass Index of BMI gewoonlijk gebruikt.

BMI en Classificatie
Classificatie BMI (kg/m2) Risico van complicaties
Onder gewicht <18,5 Afhankelijk van oorzaak
Normaal gewicht 18,5-24,9 Gemiddeld
Overgewicht 25,0-29,9 Verhoogd
Obesitas I 30,0-34,9 Matig
Obesitas II 35,0-93,9 Ernstig
Morbide obesitas III > 40 Zeer ernstig

BMI berekeningen zijn gebaseerd op de lengte en het gewicht van de individu en de volgende formule wordt gebruikt: BMI = lichaamsgewicht in kilogram / (hoogte in meter)2.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het berekenen van BMI je niet altijd een evenwichtig beeld geeft van de realiteit. Afwijkingen van een normaal gewicht zijn niet noodzakelijkerwijs te wijten aan de hoeveelheid vet in het lichaam. Het kan ook het gevolg zijn van een verandering in spiermassa en vloeistoffen. Dit betekent dat een zwangere vrouw, een gespierde bodybuilder of een persoon met oedeem afwijkend kan scoren bij het gebruik van BMI.

Deze onzekerheid betekent dat het steeds vaker voorkomt dat de verhouding tot taille en heupen als indicator wordt gebruikt hoe gezondheidsbedreigend het overgewicht is. Bij gebruik van deze metingen is het ook mogelijk om te vast te stellen of mensen met een normale BMI in werkelijkheid overgewicht hebben. Bijvoorbeeld, mensen met een appelvorm, waarbij al het vet rondom de maag geconcentreerd is, kunnen een normaal BMI hebben, ook al vallen ze in de risicogroep.

Wat is obesitas?

De Deense Gezondheids- en Geneeskundige Autoriteit definieert obesitas als een staat waar de hoeveelheid vet in het lichaam gezondheidseffecten heeft. Slechte lichamelijke conditie, kortademigheid, hoge bloeddruk, artritis, hart- en vaatziekten en andere complicaties wordt vaak geassocieerd met obesitas.

Obesitas is waarschijnlijk de bekendste term voor mensen met een hoge hoeveelheid lichaamsvet. Door de jaren heen heeft de term obesitas of vet echter negatieve associaties verkregen. In plaats daarvan worden woorden zoals adipeus, bariatrisch, overgewicht, ernstig overgewicht, plusgrootte, de zware patiënt of XXL patiënt steeds vaker gebruikt. Eigenlijk is de vraag of het minder beledigend is om een ​​persoon als plus maat of XXL te benoemen in plaats van zwaarlijvig of overgewicht.

De grote verscheidenheid van woorden die allemaal dezelfde term beschrijven, is naar mijn mening bijdragen aan de ongepaste gang van zaken in de zorg voor deze groep mensen. Het is van grote waarde zijn als iedereen dezelfde term gebruikt bij het omschrijven van de situatie waarin deze mensen zich bevinden. Stel je voor dat de eerste dag wordt beschreven als vet, de volgende dag zwaar en de derde zwaarlijvigheid. Voor de meeste mensen is deze constante verandering in terminologie een onnodige zorg. Ik geloof dat het wenselijk is om de term bariatrisch te implementeren en te integreren wanneer mensen als zwaarlijvig worden genoemd.

Lees ook: Veilige verplaatsing van bariatrische personen

Wat betekent bariatrie?

In Denemarken is in 2005 de term bariatrie geïntroduceerd. Bariatrie is een meer nauwkeurige en neutrale beschrijving die de vele fysieke, psychologische, sociale en praktische aspecten in verband met obese mensen omvat. Bariatrie is de Griekse definitie van zwaar gewicht. Het is een gecombineerde omschrijving van het medisch gebied dat betrekking heeft op zowel preventie als behandeling van ernstige overgewicht, een BMI boven 35 met de symptomen van obesitasverwante ziekte. Bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes en arthritis, of een BMI boven 40, maar niet noodzakelijkerwijs met obesitas gerelateerde ziekte.

Het is mijn overtuiging dat de term bariatrie het meest uitgebreide en meest neutrale woord is. Het beschrijft zowel de toestand waarin een bariatrische patiënt zich bevindt en de mogelijkheden van behandeling welke er zijn voor mensen met grote hoeveelheden lichaamsvet.

 


 

 

Ontvang 25 adviezen voor positionering!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en krijg 25 voorbeelden van positionering toegestuurd. Met deze 25 adviezen kunt u bij iedere cliënt gericht op zoek gaan naar de juiste manier van positioneren.