Veilige verplaatsing van bariatrische personen

Veilige verplaatsing van bariatrische personen

Het verplaatsen van een bariatrische cliënt kan voor het zorgpersoneel leiden tot onzekerheid. Het beste kan er advies worden ingewonnen bij een ergotherapeut voor het veilig en comfortabel verplaatsen van een bariatrische persoon.

9. maart 2021

Door: Ergotherapeut, Pia Beck

Als u een bariatrische cliënt moet verplaatsen, maakt u zich wellicht zorgen hoe dit veilig en verantwoord kan gebeuren. Uw lichaam of dat van de cliënt kan gemakkelijk blessures of schade oplopen.

Door mijn 15 jaar lange ervaring met deze cliëntengroep heb ik inmiddels veel kennis vergaard over hoe met deze situatie om te gaan. In dit artikelen zal ik u mijn beste adviezen geven over hoe te werk te gaan als u een bariatrische cliënt draait of verplaatst.

Risicoanalyse van de verplaatsing

Een grondige voorbereiding is vereist als we een cliënt gaan verplaatsen. Dit is ook zonder meer van toepassing bij het verplaatsen van een bariatrische cliënten. Een risico analyse is ook zeker aan te raden. Deze analyse met tenminste het volgende bevatten, wat is het functioneringsniveau van de cliënt, welke hulpmiddelen kunnen van toepassing zijn, het aantal verzorgenden die benodigd zijn, welke onverwachte situaties kunnen zich voordoen en hoe is de kamer ingedeeld.

Deze 5 elementen zijn zeer belangrijk om in kaart te brengen bij iedere verplaatsing van welke cliënt dan ook. Voor het verplaatsen van barbarische cliënten is dit een must en zijn 3 elementen zeer belangrijk. Deze zal ik hieronder toelichten.

Het functieniveau van de bariatrische cliënt

Voor men begint met omkeren of verplaatsen van een bariatrische cliënt, is het belangrijk om te weten te komen wat de fysieke en cognitieve staat van de cliënt is. Te vaak word aangenomen, met name door zorgmedewerkers zonder relevante ervaring, dat de bariatrische cliënt meer beperkingen kent dan een cliënt die geen barbarische achtergrond kent.

Veel bariatrsiche clienten ontwikkelen namelijk nieuwe manieren van bewegen. Hierdoor kunnen ze dus best in staat zijn bepaalde verplaatsingen en bewegingen gewoon te doen. In dit geval is het van belang om dit niet te negeren maar samen met de cliënt te overleggen waar men wel of niet bij hoeft te ondersteunen.

Tegelijkertijd is het belangrijk op erop attent te zijn dat hoewel een cliënt zelfstandig kan lopen de cliënt zich misschien moeilijk of niet in bed kan verplaatsen.

Het weefsel van de bariatrische cliënt

Bij het verplaatsen van een bariatrische cliënt is het belangrijk om te weten met wat voor soort weefsel we te maken hebben met name of het zacht of hard weefsel betreft. Zacht weefsel kan bij verplaatsing namelijk onverwacht gaan schuiven. Deze verschuiving kan als pijnlijk en oncomfortabel ervaren worden. Bij zacht weefsel kan het dan ook een goed uitgangspunt zijn om eerst positioneringskussens aan te brengen alvorens men gaat verplaatsen. Dit soort ervoor dat het zachte weefsel dan wel stabiel ligt dan wel comfortabel en pijnloos verschuift.   Bij sommige bariatrische cliënten kan het weefsel wat zich rond de buik begeeft vaak hard zijn. Hier kan het  in het voordeel werken om voor stabiliteit te zorgen rond het bekken gebied door bijvoorbeeld een positioneringskussen onder de knie of onderbeen te plaatsen.

Steun van been in zijligging met vierkantig steunkussen
Steun van been in zijligging met vierkantig steunkussen

Een ander punt van aandacht is de ademhaling van de cliënt. Bij bijvoorbeeld een rugligging kan ademhalen bemoeilijkt worden door het weefsel. Let er dan ook op dat tijdens het verplaatsen de cliënt zo min mogelijk last heeft van moeite met ademhalen. Men kan bijvoorbeeld tijdens het verplaatsen de rugverstelling iets omhoog zetten om de cliënt comfortabel te laten ademhalen.

Lees ook: Daarom moet U weten wat biomechanica is

Behoefte aan hulpmiddelen

Onderzoek heeft laten zien, dat verplaatsingen van cliënten met normaal gewicht of met hulp van handvaste hulpmiddelen in bed, taken zijn met een groot risico (Skotte og Fallentin). Zelfs al worden de verplaatsingen uitgevoerd door ervaren zorgmedewerkers. De kans is erg groot dat, als de handvaste hulpmiddelen gebruikt worden, een omkering van een bariatrische cliënt in bed de grenswaarden overschrijdt.

Bij voorbereiding van de risico analyse is het daarom erg belangrijk uit te zoeken welke zorgtaken er bij de cliënt uitgevoerd moeten worden en welke hulpmiddelen er aanwezig zijn. Hier is het ook belangrijk te weten, hoeveel kilo het bed en de lift aankunnen (ook wel gerekend als maximaal gebruikergewicht) Vaak worden er veel dingen op het bed gelegd, die ertoe kunnen leiden dat het maximale gebruikersgewicht overschrijdt word. Dit kan ervoor zorgen dat de werksituatie voor cliënt en medewerker riskant wordt.

Is het bijvoorbeeld noodzakelijk om een been te verplaatsen, wat in vele verplaatsings- en zorgsituaties gebeurt, is het belangrijk op te letten dat een been 16 % van een persoons totale gewicht uitmaakt. Een bariatrisch persoons been te verplaatsen kan daarmee overschrijden wat voor u veiligheidsmatig verstandig is om aan te kunnen zonder elektrisch aangedreven draaisysteem.

Is er hulp nodig bij verplaatsing, zoals hoger op in het bed, omkeren van zijligging naar buikligging, verplaatsing van het been in en uit het bed of het leggen van een zeil, dan moet er bij overgewichts- of bariatrische cliënten altijd een elektrisch draaissyteem gebruikt worden eventueel gecombineerd met een plafondlift om te zorgen voor de werkomgeving van de medewerkers en de veiligheid van de cliënt.

Als een bariatrische cliënt eerst begint van het bed af te glijden, kan dit catastrofale gevolgen hebben voor medewerkers en de cliënt. En zou een bariartrische cliënt op de grond landen kan voor U en de cliënt verplaatsing vanaf de grond in zichzelf een grote uitdaging worden.

Het VENDLET systeem kan ook meehelpen dat de bariatrische cliënt zich bij het omkeren in het bed meer veilig voelt, omdat de snelheid gereguleerd kan worden. Is het weefsel erg zacht, geeft de lagere snelheid tegelijkertijd de medewerkers mogelijkheid voor het vasthouden van het weefsel tegelijkertijd met dat er omgekeerd wordt.

Communicatie geeft veiligheid

Net zoals bij alle andere cliënten, is het in elk geval net zo belangrijk goed met de bariatrische cliënt te kunnen communiceren, om de betrokkene te kunnen verzekeren, dat u controle over de situatie heeft. 

Het kan altijd een goed idee zijn dat u verteld, welke overwegingen u gemaakt heeft vanwege de verplaatsing, en waarom u doet zoals u doet. Dit kan erbij helpen te voorkomen, dat de cliënt iets onverwachts doet en misschien u gaat tegen werken in een poging u te helpen.   

Als de bariatrische cliënt zich onzeker voelt, dan is het nog meer belangrijk een open dialoog te hebben, waarbij jullie samen besluiten wat er zal gebeuren.

Heeft u hulp nodig?

Twijfelt u of het VENDLET systeem een hulp zou kunnen zijn voor een bariatrische cliënt, neem dan contact met ons. We helpen u graag verder.

 


 

 

Ontvang 25 adviezen voor positionering!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en krijg 25 voorbeelden van positionering toegestuurd. Met deze 25 adviezen kunt u bij iedere cliënt gericht op zoek gaan naar de juiste manier van positioneren.