De moeilijke ontmoeting

De moeilijke ontmoeting

Vind je het moeilijk om een cliënt met zwaar overgewicht te ontmoeten? Zo ja,weet je ook waarom?

12. augustus 2014

Door: Ergotherapeut, Pia Beck

Ik vraag me af of we onszelf als zorgverleners deze vraag stellen. Of voeren we gewoon onze taak uit en hopen op het beste?

In mijn werk als een consultant heb ik vaak ervaren dat het ontmoeten van iemand met ernstig overgewicht een dilemma vormt tussen deze persoon en de verzorgers, in plaats van een professionele relatie. Is het inderdaad waar dat we als professionals mensen met ernstig overgewicht geen goede, eerlijke en professionele behandeling kunnen geven?

Ik geloof niet dat dit correct is.

Hoe gaan we om met mensen met ernstig overgeicht?

Ik denk dat het probleem met mensen met ernstig overgewicht optreedt, omdat we moeten vaststellen of wij deze patiënt als professionele zorgverlener of als een privé persoon ontmoeten. Als er een ontmoeting tussen twee individuen plaatsvindt kunnen vooroordelen een hoofdrol spelen, welke in het ergste scenario een nare ervaring kan zijn voor de persoon met ernstig overgewicht.

Als er een ontmoeting is tussen een persoon met ernstig overgewicht en er behoefte is aan hulp van een zorgprofessional dan is er een grotere kans op een successvolle en professionele ontmoeting.

Zijn onze rollen duidelijk?

Kennen we  als zorgprofessional exact de formulering of definitie van onze rol als professional? Weten we hoe we moeten omgaan met een patiënt met overgewicht? Wat is de taak? Moeten we wondzorg aanbieden? Moeten we middelen toewijzen? Is de taak gericht op herstel? Is de focus op de inhoud van de taak of stellen wij de behoeften vast?

Bij het ontmoeten van de bariatrische persoon zijn de meest voorkomende vragen die in ons hoofd opkomen: Hebben de patiënten met ernstig overgewicht een actief seksleven? Zijn ze verdrietig over de manier waarop ze eruit zien? Hoe kunnen we helpen hun lichaamsgewicht te verminderen? Waarom zijn ze niet gestopt met veel eten? Hoe kunnen we hen helpen om te realiseren dat het leven niet helemaal om eten draait?
Willen wij ook de antwoorden op deze vragen hebben als onze taak het plaatsen van een patiënt in een bed of in een rolstoel? Dat denk ik niet.

Lees ook: Veilige verplaatsing van bariatrische personen

Is onze kennis actueel?

Zijn we op de hoogte van onze taken als zorgverleners? De zorgverlener moet ervoor zorgen dat de patiënten zorg ontvangen waar de patiënt zich veilig bij voelt. De aanpak moet multidisciplinair zijn in zowel behandeling, zorg en revalidatie.  Als zorgverleners werken we met onderzoeksgerichte en professioneel georiënteerde kennis. Kennis verkregen door middel van gezondheidswetenschappen, natuurwetenschappen en menswetenschappen.re we aware of our tasks as healthcare professionals?

De vraag is of deze wetenschappen in hun huidige vorm up-to-date zijn in relatie tot de toenemende bevolkingsgroep met ernstig overgewicht. In Denemarken zijn we erg aarzelend in onze inspanningen met bariatrische patiënten. We zeggen hardop dat we niet genoeg kennis hebben op dit  gebied en dat we niet zo veel patiënten met ernsitg overgewicht hebben.

We hebben behoefte aan empirische en klinische kennis over deze bevolkingsgroep. Kennis over het hanteren, communiceren, behandelen en rehabiliteren van de patiënt met ernstig overgewicht is niet aanwezig in literatuur van natuurlijke, menselijke of sociale wetenschappen. Deze empirische gegevens zijn moeilijk te verzamelen, aangezien deze groep patiënten niet zo frequent in het zorgsysteem voorkomen.

De tijden veranderen en onze kennis moet dat ook. Onze professionele opleidingen kunnen de studenten niet leren hoe ze moeten handelen wanneer ze de bevolkingsgroep met ernstig overgewicht ontmoeten. De hoeveelheid literatuur is beperkt en de praktijkervaring is moeilijk te verkrijgen. We moeten dit veranderen, aangezien de toekomst een toename van mensen met ernstig overgewicht zal laten zien. De vraag is, is dit genoeg? Zal een grotere kennis op dit vlak de ontmoeting makkelijker maken? Ik denk van niet.

Het is hun eigen schuld

Wetenschappers hebben meer dan 1.000 Denen gevraagd, wie volgens hen de rekening zouden moeten betalen voor levensstijlziekten zoals bariatrie. Slechts een derde van de respondenten is van mening dat het zorgsysteem moet betalen voor ingrepen zoals maagverkleining.

De studie toont een duidelijk moreel oordeel over bariatrische personen. Ik geloof dat dit oordeel onderdeel is van de reden dat we als zorgverleners moeite hebben met een patiënt met ernstig overgewicht.

 


 

 

Ontvang 25 adviezen voor positionering!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en krijg 25 voorbeelden van positionering toegestuurd. Met deze 25 adviezen kunt u bij iedere cliënt gericht op zoek gaan naar de juiste manier van positioneren.